Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christians pappalediga foto – årets humorbild: "Tänkte inte skicka in något alls"

/
  • Juryns motivering löd:
  • Christian Andersson.

Han hade varit pappaledig och hade knappast planer på att skicka in något till Årets bild-galan.
Men just det blev hans styrka – tiden hemma med dottern låg bakom vinnaren i kategorin "Humor".
– Det här är den bästa kandidaten till hennes studentplakat hittills, säger Christian Andersson, från Sundsvall.

Annons

Fotografen Christian Andersson är från Sundsvall, men flyttade därifrån efter praktiken på Sundsvalls Tidning 2002.

Nu har för första gången blivit prisbelönt. Märkligt nog, under ett år då han mestadels stannade hemma med dottern Ines, som nu är två år.

– Jag var hemma januari till augusti. Jag gjorde inte många redaktionella jobb och hade inte mycket att tävla med. Men det är min dotter på bilden, säger Christian, som numer arbetar för bildbyrån Apelöga i Malmö.

Bilden föreställer en frustrerad Ines. Någonting står där på bordet, som hon vill åt. Med odiskutabelt längtande ögon sätter hon tänderna i duken och hörnet av köksbordet.

– Hon är inte så djupt olycklig som man kan tro när man ser bilden. Men hon är arg och frustrerad. Som fotograf kanske man väntar en extra sekund med att ta upp henne. Det är härligt med bilder när de är glada och härliga, men det är uttrycksfullt med barn som visar andra känslor, säger han.

Motiveringen till priset som "Årets Humorbild" löd: "Priset går till en fotograf som i ett fotografiskt ögonblick har fångat ett gigantiskt känslouttryck i en mycket liten kropp."

– Barn kan inte göra sig till. Det är fascinerande. Man kan inte be de dem vara ledsna eller glada. Det måste vara på riktigt. Det är fint att kunna fånga andra känslor än glada. Om inte annat till studentplakatet.

– Jag trodde inte att den här bilden skulle vinna. Det är ju svårt att se objektivt på sina barn. Man tycker att alla bilder på dem är fina.

Annons