Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christoffer på Länsförsäkringar visar: "Så säkrar du fritidshuset inför vintern – och undviker obehagliga överraskningar"

Vattenskador orsakade av sönderfrysta ledningar eller isproppar i rören är bland det sista man som fritidshusägare vill mötas av på våren. Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland, vet vad du inte bör missa när fritidshuset säkras inför vintern.

För den som äger ett fritidshus finns det en del saker att tänka på när den kallare säsongen är på intågande. Kyligare temperaturer kan orsaka vattenläckage som är både besvärliga och kostsamma att åtgärda, men det finns enkla knep att ta till för att förebygga skador under vintern.

– Det allra vanligaste felet är att man lämnar vatten i ledningarna och samtidigt drar ner för mycket på värmen, säger Christoffer Jonsson. Om det då kommer en köldknäpp eller om det blir strömavbrott kan det leda till att rören fryser sönder, vilket också är den mest förekommande orsaken till vattenskador. Bara i Västernorrland får vi in mellan 50 och 100 vattenskador i fritidshusbeståndet varje år, men om fler kom ihåg att stänga av huvudkranen och behålla inomhustemperaturen över 15 grader skulle många olyckor kunna undvikas.

Här kan du få mer tips och råd om hur du vintersäkrar.

Även om man behåller värmen på över vintern är det fortfarande viktigt att vattnet stängs av om man ska vara borta en tid, påpekar Christoffer Jonsson.

– Det kan finnas en falsk trygghet i att inte stänga ner fritidshuset helt, som gör att man låter vattnet vara på i tron att det inte innebär några risker. Men faktum är ju att vattenläckage kan uppstå även om det inte sker på grund av frysning, och då kan det hinna utvecklas till riktigt besvärliga skador om ingen ser till huset under vintern.

Att ta hjälp av grannarna för att hålla regelbunden uppsikt är ett användbart tips för att upptäcka eventuella problem i tid. Idag finns även flera produkter på marknaden som låter ägaren övervaka huset på distans, berättar Christoffer Jonsson.

– Genom att installera en temperaturvakt kan man få ett meddelande via sms eller e-post om temperaturen understiger en viss nivå. Den behöver inte kosta mer än en tusenlapp men kan fungera som ett bra skydd. Sen ska man också vara uppmärksam när man sätter igång fritidshuset igen till våren, för att försäkra sig om att systemet fortfarande är tätt efter att inte ha varit i bruk på ett tag. Även om man har varit duktig med förberedelserna kan det alltid hända saker, så lite extra försiktighet är bra att ha med sig.

Skadechefens bästa tips:

• Stäng av huvudkranen och öppna alla kranar

• Tappa ur vattnet ur ledningarna så att de blir helt tomma

• Tappa ur vattnet i varmvattenberedare, pumpar och annan utrustning

• Spola i toaletten så att vattencisternen blir tom

• Häll frostskyddsvätska (en miljövänlig variant eftersom vätskan sannolikt hamnar i naturen så småningom) i vattenlåsen i golvbrunn, tvättställ, WC och diskho

• Om du använder fritidshuset på vintern, låt innetemperaturen vara minst +15 grader

• Ha fritidshuset under regelbunden tillsyn – hjälps åt tillsammans med dina grannar

Vill du ha fler tips på hur du vintersäkrar fritidshuset? Här finns mer information.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Länsförsäkringar Västernorrland och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.