Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Citizen Kane håller på att ta över hela världen

Citizen Kane regerar.
Mer än någonsin.
Och överallt.

Annons

Den brittiska filmtidskriften Sight & Sound genomför vart tionde år en ansedd omröstning där internationella filmskapare röstar fram världens bästa film. Varje decennium sedan 1962 har filmen Citizen Kane tagit hem fem förstaplatser och en andraplats, så många anser att detta amerikanska drama ligger överst på listan över världens bästa filmer.

Citizen Kane, som kan översättas som Medborgare Kane, fick titeln En sensation på svenska, och den både regisserades och producerades av Orson Welles, som då var i 20-årsåldern. Filmen, som handlar om den extremt förmögne tidningsmannen Charles Foster Kane, slog ner som en sensation i filmvärlden.

Kopplingen till sportens värld är långsökt, men i Sverige får väl fotboll och ishockey betecknas som de två största sporterna. De viktigaste ligorna i respektive idrott är engelska Premier League och nordamerikanska NHL. Och om vi går vidare i världsbästalistornas förlorade utmarker så toppas i skrivande stund skytteligan i Premier League av just Citizen Kane. Eller medborgare Harry Kane från Tottenham Hotspur. 19 mål gjorda och delad ledning i skytteligan. Mr Kane, som är en anfallare i 20-årsåldern, anför sitt Tottenham som jagar sin första engelska ligatitel sedan 1961.

Och låter vi sedan blicken svepa över oceanen till National Hockey League så toppas poängligan även här av Citizen Kane. Eller Patrick Kane från Chicago Black Hawks. Mr Kane är givetvis i 20-årsåldern och med sina 90 poäng har högerforwarden i skrivande stund ett ganska kraftigt grepp om Art Ross Trophy.

Det är lätt att nästan bli biblisk när knackningen hörs från en käpp, (även kallad cane på engelska), tillverkad av ett kanelträd. Som i en dröm räcker GIF-ikonen Cain Dotson fram första Moseboken där vi kan läsa om Adam och Evas äldste son Kain, som begick mänsklighetens första mord när han i vredesmod dödade sin broder.

Det är svårt att dra slutsatser.

Men en sak kan vi konstatera.

Citizen Kane håller på att över världen.