Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Civila hjälpte till att stoppa rattfyllerister – nu hyllas de av polisen

Under torsdagskvällen upptäckte en civil person en bil som hen misstänkte vara rattfull. Polisen larmades, men hen nöjde sig inte med det utan hjälpte även polisen med att få fast den rattfulle föraren.

Annons

Från Bosvedjan till Skönsberg förföljde den civila bilisten en misstänkt rattfyllerist.

– I Bosvedjan upptäckte den här föraren en bil som vinglade betydligt, säger Peter Vennerbring kommunikationscentralsoperatör på polisen i Västernorrland.

Färden vinglade stundvis upp på trottoarer men tack vare den civila bilisten kunde polisen hålla spåret och genskjuta det vinliga ekipaget och får stopp på det på Medborgargatan i Skönsberg. Personen tog med för ytterligare provtagning.

– Det är otroligt mycket värt att allmänheten tipsar oss när de ser sånt här, utan den hjälpen skulle vårt arbete vara väldigt svårt, säger Peter Vennerbring.

Tidigare under kvällen lyckades polisen stoppa en rattfyllerist i Haga. Även det tack vare tips från allmänheten.

– Vi har fått bra tips, men registreringsnummer och färdvägar, så ökar våra chanser dramatiskt, säger Peter Vennerbring.

Vad är viktigast att lägga på minnet om man ska tipsa er?

– Det är framför allt reg-nummer. Sen är det väldigt bra om man ser var bilen tar vägen, vilket håll vi ska leta åt. Även saker som att någon stiger ur bilen är viktiga tips för oss, säger Peter Vennerbring.

Hur lämpligt är det att civila hjälper polisen med att följa efter rattfyllerister?

– Vi kan inte kräva någonting, vi får inte uppmana till något heller. Det är viktigt att man inte utsätter sig själv eller andra för fara. Man får inte göra något extra för att man hjälper oss, gör man det är det upp till ens eget patos, säger Peter Vennerbring.