Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset: Så undviker du smitta • Testa om du bör söka vård • Information in different languages

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Här är vanliga frågor om coronaviruset och information om var du kan vända dig för hjälp och mer information.

Texten uppdaterades senast 10.39 den 7 april.

■ För mer information och de allra senaste uppdateringarna: Besök 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten och krisinformation.se.

■ Information from Folkhälsomyndigheten about covid-19 in different languages. Information about how to protect your self and others.

Hur är läget i Medelpad?

Detta har hänt: Steg för steg – så kom coronaviruset till Medelpad

6 april: Regeringen har beslutat att införa en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer, däribland Sundsvall. 

1 april: Folkhälsomyndigheten går ut med sina sammanställda riktlinjer. Här är råden som alla uppmanas följa.

27 mars: Det tidigare förbudet mot sammankomster på över 500 personer stramas åt till att nu gälla 50 personer.

19 mars: Alla över 70 år bör minska sina sociala kontakter och isolera sig så mycket som möjligt.

■ 17 mars. Gymnasieskolor, vuxenskolor och universitet går över till distansutbildning.

■ 12 mars. Besöksförbud införs på vårdavdelningarna vid länets tre sjukhus, vårdnadshavare är undantagna. Sundsvall och Ånge kommun inför besöksförbud på alla särskilda boenden.

■ 10 mars. Folkhälsomyndigheten höjde riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till den högsta nivån.

Hur undviker jag smitta?

■ För att undvika att smitta andra ska du, enligt Folkhälsomyndigheten, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Rekommendationen är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

■ Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder och/eller använd handsprit. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel.

■ Covid-19 smittar främst genom hostningar och nysningar. Försök att nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk (som sen slängs). Undvik att röra ansiktet och ögonen. Håll avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

■ Här kan du se vilka områden Utrikesdepartementet avråder resor till. Sedan 14 mars avråder UD från alla "icke nödvändiga" resor till andra länder.

Symtom

Enligt 1177 Vårdguiden påminner symtomen om vanlig förkylning eller influensa. Vanliga symtom är feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Vissa får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen kommer oftast cirka fem dagar efter att man smittats, men det kan dröja upp till 14 dagar.

När ska jag kontakta vården – och hur?

Enligt 1177 Vårdguiden ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning (om inte dessa är öppna ska du kontakta akuten) om du plötsligt blir mycket sämre och/eller du får andningsbesvär även när du vilar.

OBS: Det är viktigt att ringa först, så att särskilda rutiner kan följas och du undviker att smitta andra.

■ Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

■ Ring 113 13 för allmänna frågor om corona. Du kan även läsa information på 1177 Vårdguidens hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19 omfattas av smittskyddslagen och är en anmälningspliktig sjukdom. Den läkare som upptäcker en sådan sjukdom gör anmälan. Här kan du läsa mer om smittskyddslagen.

Test: Misstänker du coronasmitta men är osäker på om du bör söka vård? – gör sjukvårdens test här

Många som smittas får bara milda symtom. De kan stanna hemma och klara sig med egenvård, precis som vid en vanlig förkylning eller influensa. Rådet från Folkhälsomyndigheten att stanna hemma två dagar till efter att man blivit frisk.

I och med att covid-19 är så nytt finns dock många frågor, och det är inte alltid så lätt att veta vad som gäller. Därför har Region Stockholm skapat ett självskattningstest. Med hjälp av det kan du enkelt göra en egen första bedömning och lägeskoll, istället för att ringa och belasta 1177.

OBS: Om den misstänkta smittan gäller barn ska du alltid kontakta 1177.