Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CSN ska köpa IT-tjänster för flera hundra miljoner

Hundratals miljoner kronor – så mycket står på spel när Centrala studiestödsnämnden i Sundsvall ska göra två stora IT-upphandlingar.
Det handlar dels om driften av deras system under sju år och dels om konsulttjänster för de närmaste fyra åren.

IT-företagen har hittills klarat sig någorlunda helskinnade i lågkonjunkturen. I Sundsvall bidrar dessutom de statliga verken till att hålla branschen igång.

Den upphandling kring driften som CSN nu börjat förbereda och som ska gälla från våren 2010 är en av de största i landet. Den handlar om cirka 70 miljoner kronor per år under fyra år, plus eventuellt ytterligare tre år. Sammanlagt kan den upphandlingen alltså komma upp i en halv miljard kronor.

Det handlar om bland annat om stordatordrift, servrar, teknisk helpdesk och produktion av utdata, säger Hans Söderlund, ansvarig för upphandlingen.

Han skötte även den förra upphandlingen, som Logica tog hem.

Den gällde fem plus två år. Vi lyckades pressa priset för de två sista åren, så vi är rätt nöjda. Nu vill vi försöka sänka kostnaden ytterligare. I det nya avtalet ska även ingå att vi varje år kan göra en avstämning för att se om priset kan sänkas, säger Hans Söderlund.

Enligt honom finns ett tiotal aktörer i Sverige och utomlands som kan konkurrera.

Hans Söderlund tror inte att det skulle bli billigare om CSN självt skötte driften.

Vi har över två miljoner kunder som bland annat gör 12 miljoner besök på vår hemsida per år och vi måste därför ställa höga krav på att systemen alltid ska fungera. Det skulle också vara svårt att själva bygga upp den tekniska kompetens och stora organisation som krävs för att klara driften av systemen.

Strängare miljökrav gör även att leverantören i tjänsterna till CSN ska minimera sina koldioxidutsläpp – genom exempelvis färre resor - och sin energiförbrukning.

Mer brått är det med upphandlingen av IT-konsulttjänster, som CSN denna gång gör tillsammans med Statens pensionsverk, SPV. Tillsammans rör det sig om 50–70 miljoner kronor per år. Tjänsterna ska bland annat bidra till att utveckla myndigheternas IT-system.

Ramavtalen är på två år, med möjlighet till ytterligare två år.

Jag siktar på fyra år direkt, eftersom själva upphandlingen är en så komplicerad och långdragen process, säger ansvarige Ola Einarsson, CSN.

Ramavtalen med ett antal företag skulle egentligen ha trätt i kraft vid årsskiftet, men nu siktar man i stället på 1 mars.

Vi minskar stadigt vårt behov av konsulter, eftersom de är dubbelt så dyra som en anställd. I stället har vi rekryterat 5–10 personer per år, så att vår egen IT-avdelning nu har över 100 anställda, berättar Ola Einarsson och tillägger:

Men en del konsulter behöver vi. Det gäller främst specialistkompetenser eller för kortare projekt.