Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CUF: Ångesten tar inte ledigt – katastrofalt att dra ner på BUP under svår period

Ljusa nätter, lata dagar, sol, glass, Netflix, chill och radion som spelar sommardängorna om och om igen. Sommaren är här, samhället tar semester och går in i sin semesterbubbla, men det gör inte den psykiska ohälsan. Den tar inte ledigt, den stannar inte upp bara för att solen lyser och fåglarna kvittrar.

I stället ökar den – framför allt bland unga och kvinnor. Orsakerna är komplexa och bottnar i en rad faktorer. Oavsett orsaken till sjukdomstillståndet måste människor kunna lita på att de i livets mörkaste stunder får hjälp av välfärdssamhället och det gäller även de veckorna som solen gassar – för ångesten tar inte ledigt.

Man skulle ju kunna tro att Sverige, ett land med högt skattetryck, borde kunna bedriva vård av högsta klass – någonting borde vi ju få ut av pengarna?

Konstigt nog är så inte fallet. Krisen i barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är akut. Köerna är långa och unga människor som lider av psykisk ohälsa tvingas vänta alldeles för länge på att få hjälp. Situationen inom BUP är väldigt allvarlig. Det är i dag endast sex landsting/regioner som når upp till det nationella målet om att 90 procent av de barn och unga som söker vård ska få komma på sitt första besök inom 30 dagar, och värst är det under sommarmånaderna då många avdelningar väljer att stänga ner sin verksamhet som resultat av bristen på sjuksköterskor och semesterperioder.

Personal- och sjuksköterskebristen slår alla rekord och det är vi unga som drabbas.

Detta är extra viktigt för ungdomar som bor på landsbygden där avstånden till BUP och psykiatri kan vara långa. För det handlar i slutändan om liv och död, varje dag, varje minut.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Grundproblemet är såklart underfinansiering. Antalet psykologer och läkare på landets mottagningar behöver öka kraftigt men det försvåras av rekryteringsproblem och brist på psykologer och specialister, men i grund och botten är ansvaret ytterst politiskt. Barn och ungdomspsykiatrin behöver helt enkelt mer pengar. CUF ser också som en möjlighet att stärka elevhälsan på skolorna. Detta är extra viktigt för ungdomar som bor på landsbygden där avstånden till BUP och psykiatri kan vara långa. För det handlar i slutändan om liv och död, varje dag, varje minut.

Varje år begår omkring 1 400 personer självmord i Sverige. Bland unga mellan 15 och 24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Vi i CUF hävdar bestämt att vården måste bli bättre på att upptäcka självmordsrisker och att förebygga självmord. Det behövs bland annat bättre metoder för att se vilka som ligger i riskzonen och fler förebyggande insatser. Att stänga ner vårdavdelningar och dra ner på resurser under årets, för många, tuffaste månader är ett katastrofalt beslut – vi unga är Sveriges framtid och inte ett sparförslag!

Det här styret av Sverige får inte fortsätta, vi behöver ett ledarskap som för oss unga framåt.

Vi i CUF vet var vi vill lägga fokus och i höst är det ditt val, vilken väg väljer du?

Lova Sixtensdotter, Distriktsordförande CUF Västernorrland

Johannes Andersson, Distriktsordförande CUF Jämtland Härjedalen

Amalie Levring Waara, Distriktsordförande CUF Norrbotten

Jennifer Jonsson, Distriktsordförande CUF Västerbotten

Läs också:

V: Vi satsar på barn och unga – inte okej att barn fastnar i byråkratiska kvarnar

► Personer som lider av psykisk ohälsa kämpar i det tysta – hur länge orkar man?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel