Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyanid och svavelförorening på Esplanaden

När grävningarna startade för upprustning av östra delen av Esplanaden slog svavellukt upp.
Och det visade sig att det inte bara var svavel i marken, där fanns också cyanid och PAH i halter som överskred riktvärdena.
Nu pågår sanering.

Svavellukten hänger över området, men än så länge har det inte varit så kraftigt att grävmaskinisten behövt använda skyddsmasken som finns med i maskinen.

Bland annat Seko och företaget Fuhab håller till i fastigheter som angränsar till området där föroreningarna påträffats.

– Vi har blivit uppmanade att stänga fönster och ventilation. Så får vi gå en omväg för att komma ned till stan, berättar Ann-Christin Nilsson på Seko.

Det är området mellan Östra Långgatan och Norra Järnvägsgatan som är berört.

– Vi har stängt av hela parken för att inte allmänheten ska bli besvärade, säger Micke Johansson, projektledare på gatuavdelningen.

Första etappen av bortgrävningarna beräknas bli klart i dag. Sedan ska nya schaktbottenprover tas för att kontrollera att riktvärdena inte överskrids även i de djupare lagren.

– Det var inga föroreningar när västra delen av Esplanaden åtgärdades, så det här kom oväntat. Det vi nu hittade låg under parkeringen och måste ha förts dit när parkeringen byggdes. Det både luktade och hade en annan färg än den omgivande marken, säger Micke Johansson.

Utifrån gamla bilder har det konstaterats att parkeringen anlades omkring 1970. Men det finns ingen dokumentation sparad som visar varifrån massorna kan ha tagits.

Sveco som tagit proverna och gjort analysen har bedömt att det kan röra sig om rivningsmassor från Gasverket i Sundsvall som var beläget där Sundsvall Energi i dag finns.

De förorenade massorna fanns enligt analysen på 60 till 80 centimeters djup. Men för att få marginal har det grävts en meters djupt och de förorenade massorna förs i täckta lastbilar till Sakabs anläggning i Älandsbro.

– Totalt är det 400 ton som schaktas bort, motsvarande 200 kubikmeter, säger Hans Lyman, geolog med ansvar för förorenade områden på miljökontoret i Sundsvall.

Eftersom föroreningarna befunnit sig under en hårdgjord yta i stadsmiljö bedömer han inte att någon har utsatts för gifterna. Men risken finns ändå vid till exempel ledningsgrävning och därför är det viktigt att sanera.