Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Johansson tog nytt OS-silver efter dramatisk avslutning

Emma Johansson från Sollefteå, tävlandes för Härnösand CK, tog ytterligare ett OS-silver. Under söndagen tog hon Sveriges första OS-medalj i Rio. Anna van der Breggen, Holland, vann guldet efter en dramatisk spurt. "Jag känner igen det, här har jag varit förr. Men jag har också provat att inte ta medalj och det är mycket roligare att stå på podiumet", säger Johansson till Viasat efter silvret.

Annons

Som väntat kom avgörandet i slutet av damernas linjelopp. I den sista stigningen kom rycket från holländskan Annemiek van Vleuten som tillsammans med Mara Abbott, USA, fick en lucka.

Emma Johansson.

Läs också: Emma Johansson om superformen – och sitt sista OS: "Hade haft en guldmedalj då"

Emma Johansson såg i det läget ut att slita i uppförskörningarna, men tog därefter ikapp i utförskörningarna.

Efter van Vleuten och Abbotts ryck var det Johansson och Elisa Longo Borghini, Italien, som fick hjälpas åt att för att minska luckan.

Då inträffade en otäck krasch för Annemik van Vleuten i en nedförskörning och klungan bakom och Mara Abbott kunde därefter hålla undan i ensam ledning in mot mål.

Van Vleuten kraschade med en mil kvar av loppet. Hon fick föras till sjukhus, men rapporter efter loppet kunde ge lugnande besked. Hon var vid medvetande och

Läs också: Krönika: Var stolt Emma – du är vår guld-Emma ändå

Men Johansson, Borghini och holländskan Anna van der Breggen jagade ikapp Abbott på upploppet och van der Breggen var till slut först över mållinjen med minsta möjlga marginal och vann loppet före Johansson, som tog silvret efter den dramatiska spurten.

– Det har varit en knalltuff dag. Det har varit körning hela dagen och massor av attacker. Kanske borde jag ha gått på 500 meter, men jag var ganska färdig, sammanfattade Johansson till Viasat efter loppet.

Johansson såg under delar av loppet ut att ha förlorat medaljchansen men reste sig på slutet och bärgade sitt andra OS-silver och Sveriges första medalj under de olympiska spelen i Rio.

– Min styrka är att jag aldrig ger upp. Det finns alltid en möjlighet att komma tillbaka och det är något jag har klarat av i dag.

Emma Johansson efter målgången.

Annemik van Vleuten ska ha klarat sig förhållandevis bra efter den våldsamma kraschen med en mil kvar av det 137 kilometer långa loppet.

– Det verkar vara bra med henne men det är otäckt att passera någon som inte rör sig, sade Emma Johansson till Viasat efter loppet.

Bildextra: Se "Silver-Emmas" karriär i bilder

Emma Johanssons tränare och make, Martin Vestby, kunde andas ut och glädjas med Johansson.

– Det är en stor lättnad. Det känns bara gott att vara färdig. Vi får njuta av det senare, men nu är det bara lättnad, sade Vestby efter målgången.

Läs också: Glädjeyra hos Emma Johanssons klubb: "Hela klubben firar"

Bildextra: Loppet, glädjen, medaljen – här är Emmas silverdag

Stisse Åberg: Skön repris av Silver-Emma – men den där kraschen gör fortfarande ont

Mer läsning

Annons