Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närvarande cykling ska ge guld för Emma Johansson

/
  • 17.15 är det dags för Emma Johansson i damernas linjelopp.

Rycket kan komma när som helst. Och när det väl kommer är den stora frågan: ska Emma Johansson hänga på, eller avvakta?
– Man måste komma fräsch i huvudet också, det är inte bara kroppen som är viktigt, säger cykelstjärnan inför dagens linjelopp.

Annons

Det gäller att vara uthållig och stark. Men också smart.

Den tuffa linjeloppsbanan i Rio de Janeiro kommer att krama ut allt som OS-cyklisterna har både i ben och i huvudet.

– Min hemlighet när det gäller det här med landsvägscykel är att du måste var närvarande konstant. Annars kan det glida dig ur händerna när du minst anar det, säger Emma Johansson.

Till sin hjälp på vägen mot ett hägrande guld har hon Saara Mustonen och Emilia Fahlin. Ett rätt litet lag sett till hur det brukar se ut på VM – men på ett OS får nationerna ställa upp med högst fyra cyklister, vilket jämnar ut oddsen rejält.

Läs också: Emma Johansson om superformen – och sitt sista OS: "Hade haft en guldmedalj då"

Svenskorna räknar dock med att det är de stora nationerna som kommer att styra loppet. Emma Johanssons plan i första hand är att hänga med och vara beredd när något händer.

– Det är magkänsla som gäller. Hålla lugnet, vi kör så många tävlingar varje år. Okej, det är OS, men samtidigt är det bara en cykeltävling. Det är viktigt att inte göra en så stor grej av det och lita på erfarenheten som vi har i laget.

Förhandstipsen är att loppet kommer att avgöras mot slutet, i en tuff tvådelad backe. En avslutning som passar Emma Johansson, men inte alla konkurrenter. Därför är det svårt att förutse vad som kommer att hända på de plattare partierna.

– Ja, det är lite lurigt. Jag kan plocka ut bitar i banan, men det är nog generellt i klungan, alla i klungan har sin del på banan som passar som hand i handske, säger hon.

Det 136,9 kilometer långa loppet drar i gång klockan 17.15 svensk tid. (TT)

Mer läsning

Annons