Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklar till jobbet varje dag under vintern – men blir motarbetad av snöröjningen

Jag vet inte varför jag skriver detta egentligen, ingen tycks ju lyssna på medborgarna om snöröjning och halkbekämpning vintertid för oss som inte åker bil. Jag gör det mest för att skriva av mig lite av missnöjet med hur våra gång- och cykelvägar ser ut vintertid och för att känna att jag ändå försökt påverka.

Jag cyklar varje dag till och från jobbet. Det finns många fördelar med detta men tyvärr blir man motarbetad många gånger vilket är synd. Man har ju bara sin egen kraft plus eventuell batteriassistans att ta sig fram med och då blir hindren besvärliga under vintertid med plogvallar och andra hinder som uppstår när bilvägarna plogas.

Det enklaste vore ju om de som jobbar med dessa frågor inom vår kommun sätter sig på en cykel och testar att cykla på våra vägar på vintern och även på sommaren då det finns mycket att förbättra.

De som är mest störande är när man plogar våra bilvägar och lägger all snö på cykelvägen som oftast går parallellt med bilvägen. Jag förstår mycket väl att snön hamnar där men när man struntar att ta bort denna snö blir man arg. Jag har hjälpt folk med barnvagnar att bära barnvagnen förbi de värsta partierna där man svänger in för att röja busshållplatserna efter dessa vägar. Där blir gång- och cykelvägen helt ofarbar.

Läs också: En suv är det enda sättet att ta sig fram i Sundsvall vintertid

Ibland kan man få ungefär 30 cm kant att cykla på alldeles intill trafiken med en osynlig trottoarkant under som inte syns när man plogar på detta vis. Det sker när plogbilen lägger upp en del av bladet på cykelvägen och det blir farligt när man tvingas cykla så nära trafiken. Man vill ju ha så stor marginal till trafiken som möjligt vintertid då man kan få ett litet kast på grund av snöklumpar eller spår.

Kan man inte tänka sig att det finns någon kommunikation mellan de som röjer snö att meddela när bilvägen är plogad och cykelvägen måste röjas? Sedan har vi alla passager där gång- och cykelvägen korsar bilvägen. Där har vi oftast en hög plogvall att forcera och har man dessutom en refug blir det dubbelt så många plogvallar att ta sig igenom.

För Plus-kunder:  Skolbuss krockade mot träd – boende kritiska mot snöröjningen: "Vi är upprörda"

Men jag kommer inte låta mig nedslås av detta utan kämpar vidare med min cykel, då fördelarna överväger nackdelarna. Dock är det ju synd när man uppmanar folk att cykla vintertid, är man ovan kommer dessa hinder kanske göra att man ställer tillbaks cykeln igen. Det krävs lite träning att cykla på vintern innan man lär sig vilka faror som lurar under is och snö.

Det enklaste vore ju om de som jobbar med dessa frågor inom vår kommun sätter sig på en cykel och testar att cykla på våra vägar på vintern och även på sommaren då det finns mycket att förbättra. Förståelsen kommer att öka och säkerligen leda till bättre upphandlingar inom detta område.

Vintercyklist Lars Svedberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inkompetens gör att vi tvingas halka runt på gator och vägar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel