Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykling är kopplad till god hälsa

Replik på "Sjukantalen i landstinget beror inte på att folk cyklar för lite", ST 3 maj.

Jag hävdar på fullaste allvar att brist på fysisk aktivitet bidrar till höga sjuktal, för landstingets personal som för alla andra kategorier av anställda. Naturligtvis är detta inte hela förklaringen, kanske inte ens en av de viktigaste orsakerna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Och naturligtvis kan man tillgodose sitt behov av fysisk aktivitet på andra sätt än genom att cykla till arbetet. Men det finns en lång rad undersökningar som visar att de som cyklar till arbetet i genomsnitt är mindre sjuka än de som åker bil eller buss. Jag hävdar att detta gäller även för landstinget i Västernorrlands län.

Läs också: Bilister måste låta cyklister ta plats på vägarna

Läs också: Att cykla är förenat med livsfara

Läs också: Cykelyoga ovanligt grepp av kommunen

Sedan finns det säkert mycket annat som också borde göras för att minska sjukfrånvaron inom landstinget. Men att förbättra möjligheterna att cykla till jobbet minskar knappast möjligheterna att vidta även andra åtgärder.

Björn Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel