Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då: SHL fick tv-rättigheterna gratis – Nu: Dragit in 8 miljarder

Vid millennieskiftet tog SHL-organisationen över rättigheterna att förhandla om tv-avtal.
Sedan dess har de kunnat dra in åtta miljarder kronor, enligt Sportbladets uträkningar.
– Det är dags att se över och göra om den rättigheten nu, säger Per Anders Örtendahl som en gång i tiden förhandlade fram rättigheten, till Sportbladet.

SHL:s tv-avtal har varit en stor fråga den senaste tiden, med en stor klyfta mellan vad klubbarna i högstaligan och andraligan tjänar på det.

Flera av de hockeyallsvenska klubbarna gick samman i ett upprop, som också nämnts som ett uppror, mot det ojämna förhållandet.

Nu har Sportbladet kartlagt hur det hela började.

Vid millennieskiftet tog SHL-organisationen över förhandlingsrätten om kommersiella avtal från Svenska Ishockeyförbundet. Anledningen då var att klubbarna gick på knäna ekonomiskt.

– Det avtalet är det bästa som har hänt ligan och jag vill påstå att det räddade svensk hockey. Jag hade aldrig kunnat förutspå en sådan här utveckling. Det är den mest framgångsrika förhandling jag har genomfört, säger Per Anders Örtendahl till Sportbladet, som ledde förhandlingen.

För enligt Sportbladets beräkningar har bara tv-avtalen gett åtta miljarder kronor sedan dess.

I gengäld har förbundet fått använda SHL-spelarna i landslagssammanhang, samtidigt som klubbarna stått för löner och försäkringar. Dessutom innebar det ökade ungdoms- och juniorsatsningar. Som J20 Elit.

Ett ganska lukrativt avtal för SHL helt enkelt.

Men nu tycker Örtendahl, som själv ligger bakom avtalet, att det är dags att tänka om, med dagens ojämlika system i åtanke.

– Det är dags att se över den rättighet som SHL har. Hockeykartan har ritats om och det ser inte alls som det gjorde år 2000 då SHL tog över rättighetsfrågan.

– I dag blir det inte rättvist.

Läs också

Uppgifter: Hockeyallsvenska klubbar i uppror – hotar att lämna serien

Efter klubbarnas uppror – här är ligans öppna brev: "Ett ekonomiskt gap som vi anser vara för stort"

►(+) Efter upproret – så svarar de allsvenska klubbarna: "Samlas i ett telefonmöte"