Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då skulle kungen ställa in

Dagen innan det kungliga besöket – då flyttade kommunen på tiggarnas läger.
Dagbladet kan nu avslöja att kung Carl XVI Gustaf var nära att blåsa av invigningen av Sundsvallsbron.
– Absolut. Självklart fanns det sådana tankegångar, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren.

Efter ett brådskande krismöte skickade Sundsvalls kommun under natten mot torsdag klockan 02:53 ut ett pressmeddelande.

Tidigare på onsdagen hade kommunen, som nu backar och ber om ursäkt, flyttat EU-migranters tält- och husvagnsläger från ett scenområde – som låg nära platsen där invigningen av Sundsvallsbron skulle ske under pompa och ståt – till en mer undanskymd plats.

Dagbladet kan nu avslöja hur den uppkomna situationen satte hans majestäts besök i Sundsvall i risk.

– Det är högst olyckligt. Sådana här saker tar fel fokus och tyvärr kan det bli tokiga rubriker där kungen får ta ansvar för någonting som han inte är inblandad i över huvud taget. Kommunen har i pressmeddelanden agerat ansvarstagande vilket innebär att kungen nu kommer att komma till Sundsvall och genomföra invigningen som planerat, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren.

Även huvudarrangören Trafikverket har reagerat på att tiggare fick flytta på sig för invigningen.

"Det är helt främmande för Trafikverket att flytta på människor för att genomföra en ceremoni", skriver myndigheten i en skriftlig kommentar.

Under torsdagsmorgonen besökte kommundirektör Stefan Söderlund de berörda EU-migranterna för att personligen be om ursäkt.

– Jag bad om ursäkt för det obehag de har utsatts för i samband med flytten. Men beslutet fattades i all välmening, dels för att personerna inte skulle hamna i en situation där det var svårt att komma ut från platsen och dels för att man trodde att det underlättade kabeldragning till scenen, säger Stefan Söderlund.

Både Hovet och Trafikverket har reagerat skarpt.

– Om de har uppfattningen att flytten gjordes på grund av att kungen kommer till invigningen så har jag stor förståelse för den kritiken. Men som sagt, flytten gjordes inte med det som grund.

Invigningen skulle vara en glädjens dag. Vilka konsekvenser får den här uppmärksamheten?

– Det är klart att det blir en varumärkesskada för Sundsvall. Vi har aldrig haft som intention att behandla människor dåligt.

Strax före 09-tiden skickade kommunen ut ett nytt pressmeddelande om att husvagnarna i lägret ska få el "innan helgen".

Var det planerat sedan tidigare, eller gör ni det nu i ett försök att lindra kritik?

– Nej då. Det har varit ett pågående arbete sedan två veckor tillbaka. Vi hoppas också att vi har löst frågan om ett härbärge den här veckan, säger Söderlund.