Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då sopas din gata – Läs hela listan här

Ett av de säkraste vårtecknen är här: Gatusopningen har börjat för fullt.
– Just nu sopar vi gång- och cykelstråk. Den 11 april börjar vi med bostadsområdena, säger Per-Olov Holmbom, vägingenjör vid Sundsvalls kommun.

Annons

Det är en hel del grus som ska bort.

– Vi har sandat mycket i år. Det var väldigt halt innan snön kom, och jag skulle tippa att det är mellan 12 000 och 15 000 ton som ska tas upp, säger Per-Olov Holmbom.

Sammanlagt ska 20 mil gång- och cykelvägar och 60 mil gator i Sundsvall sopas.

– Det tar sin lilla tid. Jag räknar med att vi kommer att hålla på till slutet av april innan allt är klart, säger Per-Olov Holmbom.

Men tidsschemat är endast ungefärligt.

– Om det blir alltför kallt eller regn kan vi inte köra, förklarar Per-Olov Holmbom.

Först ut är gång- och cykelbanorna.

– Dessutom har vi grovsopat Stenstan. Under måndag och tisdag natt nästa vecka är det dags för finsopning, säger Per-Olov Holmbom.

Då stängs parkeringsplatserna i halva stan av i två omgångar – öster och väster om Esplanaden – och hela området sopas och spolas. Sammanlagt kommer tio enheter att vara ute och jobba.

– En varning kan vara på plats. Det kommer att finnas vakter ute, och om man bryter mot parkeringsförbudet blir det böter, säger Per-Olov Holmbom.

Den 11 april är det dags att börja sopa i bostadsområdena.

– Varje dag kommer tolv enheter att vara ute och jobba från klockan fem på morgonen till midnatt i två skift, berättar Per-Olov Holmbom.

Gatusopningen är ingen billig affär.

– Vi har 15-20 man ute varje dygn. Kostnaden hamnar någonstans mellan fyra och fem miljoner kronor, säger Per-Olov Holmbom.

Gruset som tas upp forslas så småningom till NCC där det sållas och blir till asfalt.

Lennart Sjöberg, gatuarbetare vid Sundsvalls kommun, är en av många som arbetar med sopningen.

Just nu är han i full färd med att sopa gång- och cykelvägarna, och det blir en del reaktioner från allmänheten när han rattar maskinen genom stan.

– Men det är bara positiva tongångar. Alla tycker att det är bra att gruset försvinner, säger han.