Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daff-Daff fixar med värme och glädje

Kulturmagasinet
Cirkus Elvira: Daff-Daff fixar allt
Medverkande: Thomas Jerbo
Scenografi och kostym: Ann Jerbo

Tingen är oftast emot oss.

Det gäller också Sundsvalls alldeles egna clown Daff-Daff, nu inne på sitt 27:e clownår och en ny generation barn, som tycks älska honom omåttligt. I en ny föreställning, med premiär i går, får barn och vuxna ännu en inblick i hans färgstarka värld. Den här gången har han en cirkusvagn full med roliga saker, som man kan göra cirkus- och trolleritricks med.

Men innan han kan börja tricksa måste han fixa grejorna. Och det är inte alltid så enkelt. Men Daff-Daff grejar till slut alltid biffen, även om han inte gör och tänker likadant som man själv skulle ha gjort.

Barnen skriker ibland av skratt, och de levererar också goda råd i massor när det trasslar till sig för Daff-Daff. De blir en del i pjäsen; Daff-Daff fångar skickligt deras passningar utan att låta dem ta över, och att höra deras kommentarer blir en bonus för den vuxna. Som när Daff-Daff hoppar rep på enhjuling och en barnröst filosoferar: "Man kan inte göra så där."

Egentligen händer det inte så mycket i Daff-Daffs fiaspelsfyrfärgade värld, men där är ändå aldrig långtråkigt. Där finns ju cirkusmöss, metspön som retas, trollstavar som gömmer sig inuti varandra och konstiga lådor. Däremot finns inga stora problem, inga konflikter, inget skrik och fläng, ingen som är stygg; bara trygghet och glad förvissning om att allt går att lösa.

De konster han gör är inte alltid enkla; han kan cykla på enhjuling och balansera ovanpå en rulle på allt högre altitud. Han är också lite lurig och låter ibland publiken vara smartast, men när den som bäst tror att den har övertaget vänder han alltsammans med en överraskning - ofta med effekter som avväpnar också den vuxne.

Medan andra trollkarlar och clowner kan vara pompösa, sorgliga, lynniga, högdragna eller överdrivna förlorar Daff-Daff aldrig sin värme, sin enkelhet och sin förmåga att kommunicera rakt med barnen. Han är som vi alla när vi är som bäst: när vi kan tillåta oss att missförstå, göra bort oss och klanta till det - med samma goda humör som när vi är som allra smartast.

Fotnot: Helgens föreställningar med Daff-Daff på Opalen och på Alnö är utsålda. Nästa chans att se honom är i Ljustadalens bibliotek den 26 mars 14.00 och i Granloholms bibliotek den 27 mars 14.00.