Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens händelser 15 november

För 30 år sedan, 1977, utsågs Olof Ljunggren, verkställande direktör för Svenska Dagbladet, att bli ny VD för arbetsgivareföreningen, Saf, efter Curt-Steffan Giesecke. Saf företrädde företagarnas intressen i landet och sysslade även med opinionsbildning. 2001 gick Saf ihop med Sveriges Industriförbund och bildade Svenskt Näringsliv.

För 40 år sedan, 1967, inledde den fascistiska militärregimen i Grekland en massrättegång mot 31 politiker i Aten.

För 40 år sedan, 1967, blev Medicinalstyrelsens chef Bror Rexed generaldirektör för den nybildade Socialstyrelsen. När han blev chef var det som en ny typ av makthavare. Han var öppen och syntes i media. Men framförallt införde han du-reformen som kom att förändra relationen mellan chefer och anställda landet över. Under hans tio år som chef skulle vården komma närmare folket med vårdcentraler och distriktsläkare. Innan dess hade Rexed varit internationellt uppmärksammad läkare, bland annat var han den förste att tillsammans med en kollega genomföra världens första hjärnoperation med protonstråle. Han var sedan 1950-talet med i mängder om utredningar, ofta om forskning.

För 60 år sedan, 1947, beslutade FN att förlägga nästa års arbete till Europa i väntan på att en permanent byggnad i New York skulle byggas. De första åren efter bildandet 1945 hade FN sitt provisoriska säte i Lake Success på Long Island i New York. Men i oktober 1949 började det permanenta högkvarteret byggas på en tomt vid East River på Manhattan som finansmannen John D Rockefeller skänkt. 1952 stod FN-skrapan färdig.

För 60 år sedan, 1947, föreslog regeringens fiskehamnsutredning att det svenska fisket skulle byggas ut för 28 miljoner kronor fram till 1952.

För 90 år sedan, 1917, bildades det första svenska flygbolaget av flygpionjären Enoch Thulin och uppfinnaren, nobelpristagaren och AGA-chefen Gustaf Dalén. Flygbolaget hade sitt säte i Landskrona. Där hade Enoch Thulin redan tidigare etablerat Skandinaviens enda flygplansfabrik.

För 220 år sedan, 1787 avled den tyske tonsättaren Christoph Willibald Gluck, 73 år gammal. Gluck räknas som en av operakonstens förgrundsgestalter och nydanare. Han lät bland annat orkestern och kören ta en större plats i sina verk, på bekostnad av solosångarna. En av hans mest berömda operor är Orfeus och Eurydike som blev omdiskuterad för sina dåtida nymodigheter.


Bildtext: Bror Rexed införde du-reformen.

Foto: Owe Sjöblom/Scanpix

//bilder: 1