Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens händelser 26 november

För 30 år sedan, 1977, avslöjades att två förödande kärnkraftskatastrofer inträffat i Sovjetunionen 1958 och 1961. Det upptäcktes också att den amerikanska underrättelseorganisationen CIA känt till katastroferna.

För 40 år sedan, 1967, invigdes det första moderna vågkraftverket. Det skedde i mynningen av den franska floden Rance i Bretagne. Elkraften produceras av turbiner som aktiveras av tidvattenvågorna vid ebb och flod.

För 40 år sedan, 1967, avled den sovjetiske dansaren, koreografen och balettchefen Leonid Lavrovskij, 62 år gammal. Han gjorde sin konstnärliga karriär i Sovjetunionen, till skillnad från andra ryska dansörer som Diaghilew, Lifar, Karsavina, Fokin, Nurejev och Barysjnikov. Som chef för Kirovbaletten i Sankt Petersburg skapade han den omtalade Romeo och Julia till Prokofjevs musik. Senare blev han chef för den världsberömda Bolsjojbaletten i Moskva.

För 50 år sedan, 1957, drabbades den amerikanske presidenten Dwight D Eisenhower av ett slaganfall. Det var dock så pass lindrigt att han tillfrisknade efter några dagar.

För 50 år sedan, 1957, utlöstes det första sprängskottet för bygget av Sveriges första atomkraftverk. Det skedde vid Ågesta intill Farsta utanför Stockholm. Verket var färdigt 1963 och försåg bostäder i Farsta med värme. Det atomdrivna värmeverket lades ner 1974.

För 70 år sedan, 1937, kom den tredje officiellt stadfästa svenska psalmboken. Det hade tagit fyra år att redigera psalmboken innan regeringen kunde godkänna den. Den första svenska psalmboken kom 1695 och var den enda tillåtna i församlingarna fram till Johan Olof Wallins psalmboksversion kom 1819. Wallins psalmbok fick ett tillägg 1921 innan psalmboken alltså gjordes om helt 1937. 1986 var det dags för en fjärde psalmbok, då rensades 200 psalmer från 1937 års version ut.

För 100 år sedan, 1907, öppnade experimentteatern Intima teatern vid Norra Bantorget i Stockholm. Initiativtagare var författaren och dramatikern August Strindberg och teatermannen August Falck. Denna teater fick en avgörande betydelse för Strindbergs sista dramatiska verk, där han provade nya teateridéer på mindre scen. Under de första två månaderna fram till jul sattes tre Strindbergpjäser upp och en fjärde hade premiär strax efter årsskiftet. Efter 24 Strindbergdramer på Intima teatern stängdes portarna 1910. Men teatern har under åren fått flera efterföljare med samma namn. En var Intima teatern vid Engelbrektsplan som öppnades redan 1911 av tidigare Dramatenchefen Knut Michaelson. 1950 invigdes Nya Intima teatern, mest kallad Intiman, vid Odenplan i Stockholm och 2003 öppnades åter Strindbergs och Falcks gamla scen i de ursprungliga lokalerna, nu kallad Strindbergs Intima Teater.