Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens händelser 6 oktober

Annons
För tjugofem år sedan, den 6 oktober 1981, mördades Egyptens president Anwar Sadat vid ett attentat i Kairo.
Attentatet skedde vid en militärparad. När ett elitförband passerade hedersläktaren hoppade plötsligt tre soldater ner från en jeep och öppnade eld. Anwar Sadat träffades av tre skott och avled några timmar senare.
Även Nordkoreas ambassadör och nio andra personer dödades av skotten. Den svenske ambassadören Olov Ternström, som satt alldeles invid Sadat undkom oskadd. En dittills okänd organisation tog på sig ansvaret, men myndigheterna ansåg att det ökända muslimska brödraskapet stod bakom mordet.
För tjugo år sedan, den 6 oktober 1986, försvarade Garri Kasparov sin VM-titel i schack genom att i det 23:e partiet få remi mot Anatolij Karpov.
För tio år sedan, den 6 oktober 1996, vann Sara Wedlund Lidingöloppet i överlägsen stil. På herrsidan lade kenyaner beslag på de sju främsta platserna.
För fem år sedan, den 6 oktober 2001, blev Sven-Göran Eriksson en av Englands mest populära personer. Detta sedan England kvalificerat sig till fotbolls-VM genom att spela 2-2 mot Grekland. Men det satt hårt åt. David Beckham kunde kvittera den grekiska ledningen först på tilläggstid. (PM)