Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens händelser 8 maj

För tjugofem år sedan, den 8 maj 1980, meddelade WHO, FN:s världshälsoorganisaton, att smittkoppor var utrotade. Det fanns inte längre en enda människa på jorden som bar smittan och viruset kunde inte överföras från djur till människa. Under tusentals år hade smittkoppor varit en fruktad sjukdom. Den var extremt smittsam eftersom viruset spreds med små droppar i luften. Fram till 1960-talet förekom regelbundet epidemier. Från 1700-talets slut började man vaccinera mot sjukdomen, men först långt senare kom ett effektivt vaccin. WHO genomförde under på 1970-talet en världsomfattande kampanj mot smittkoppor vilket alltså 1980 resulterade i sjukdomens utrotning.
I dag finns smittkoppsvirus endast på två laboratorier i världen, där det bevaras av vetenskapliga skäl. En WHO-kommitté föreslog 1994 att även dessa två virusstammar skall förstöras. Detta beslut är ännu inte verkställt.
För femton år sedan, den 8 maj 1990, beslutade parlamentet i Estland att landet inte längre skulle kallas "socialistisk sovjetrepublik". I fortsättningen var Republiken Estland landets namn. Stora delar av den ryska befolkningsminoriteten motsatte sig beslutet.
Och för trettiofem år sedan, den 8 maj 1970, gav Beatles ut sitt album med titeln "Let it be". (PM)

Stigbjörn Bergensten