Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens I-landsproblem

Snart är det dags att traditionsenligt sammanfatta skivåret 2008. En uppgift som visade sig vara otroligt svår. Jag skrev nyligen ihop årets tio bästa plattor (i den hårdare kategorin) för hårdrocksblaskan Close-Up Magazine, och snart är det dags att göra det även för Sundsvalls Tidning.

Eftersom utrymmet är knappt och jag inte ens kommer att veta vilken placering plattorna kommer att få (om det nu överhuvudtaget är viktigt) följer här min egen åsikt om årets skivskörd. Om de sedan platsar på årets tio bästa-lista återstår för er att se.

- Idol-tvåan Amanda Jenssen släppte en debutplatta som, även om den bjöd på ett par riktigt vassa poplåtar, i ärlighetens namn inte riktigt höll för tidens tand ens till slutet av året.

- AC/DC släppte den miljonte plattan i ordningen och allt var återigen som det skulle.

- Årets mest intressanta black metal-släpp var signerat Sundsvall och Blackwinds, med folk från den svenska black metal-eliten (däribland Setherial).

- Tredje fullängdssläppet för amerikanska The Bronx var, precis som dess två föregångare, otroligt bra. Punk'n'roll-hardcore med fokus på sväng och välskrivet låtmaterial. Så som det ska vara.

- Sundsvallsbördiga Confusions knåpade ihop en fenomenal popplatta, The Story Behind The Story, som förhoppningsvis kommer att göra avtryck även internationellt.

- Norrländska Cult Of Luna bjöd oss på den vettigaste och mest lättförståeliga plattan sedan 2003 års The Beyond. Posthardcore från urskogen i sitt esse hörs på årets Eternal Kingdom.

- Danko Jones släppte plattan Never Too Loud som tyvärr blev en stor besvikelse. Mindre ballar, mindre testosteron och mer schlagerrock.

- Värmländska Detektivbyrån lyckades genom hårt arbete och talang sälja en hög plattor alldeles på egen hand. Wermland-plattan är fortfarande lika svår att kategoriserera, men karneval-klezmer-electronica-vaggvisor ligger rätt nära sanningen.

- The Haunted bevisade med årets Versus-platta ännu en gång att de inte kan göra något fel. Det är lätt att glömma bort att världens bästa metalband kommer från Sverige.

- Det behövs bara nämnas en partyplatta i år – Hoffmaestro & Chraa's fenomenala The Storm. Ska, samba, latino och all annan svängig ”världsmusik” under ett och samma tak, förpackat med både humor och allvar.

- In Flames vann tillbaks många gamla fans med A Sense Of Purpose-skivan. Mindre glimtar åt den amerikanska marknaden, mer av den äldre varan. Bästa In Flames sedan 2000 års Clayman.

Jag märker halvvägs in i skrivandet att jag aldrig kommer att få plats med ens en promille av alla grymma plattor som jag vill nämna. 2008 har varit ett fenomenalt skivår och att rangordna de tio bästa plattorna är nästan omöjligt. Det blir dagformen som avgör. Otroligt svårt och jobbigt.

Vi skivrecensenter har det inte lätt. Här kan vi verkligen snacka om dagens I-landsproblem.