Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 1 december

För 73 år sedan, 1935, föddes Allen Stewart Konigsberg i Brooklyn i New York, mer känd som Woody Allen som är hans artistnamn. Woody Allen växte upp i ett ortodoxt judiskt hem och det har i högsta grad präglat hans filmer. Hans typ var från början den lille komiske mannen, rädd för tjejer, men ändå med väldigt stora krav, framförallt på sex. New York är hans stad och det märks. Manhattan är en allvarlig komedi där han spelar sig själv i sin barndoms stad. Annie Hall betraktas som självbiografisk och fick en Oscar. Som filmare är han mycket produktiv, Zelig, Hannah och hennes systrar, Kairos röda ros, På tal om Afrodite och Scoop är bara några av hans underfundiga komedier. Men han har även gjort dramer såsom Interiors, ett drama om en familj i upplösning utan det sedvanliga fyrverkeriet av kvickheter samt En annans kvinna och Match Point. Senaste filmen Vicky Cristina Barcelona har fått mycket beröm. När han inte filmar spelar han gärna dixieland-jazz med sin klarinett på någon klubb i Greenwich Village.

Namn vi minns

För 123 år sedan, 1885, föddes George Minot, amerikanske läkare och nobelpristagare i medicin 1934. Han fick sitt pris för sin forskning om blodsjukdomar. Minot undersökte bland annat effekterna av behandling med leverdiet vid blodbrist. George Minot avled 1950.

I dag fyller Woody Allen 73 år. Här en bild från inspelningen av hans senaste film Vicky Cristina Barcelona.

Foto: AP/Scanpix

//bilder: 1