Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 11 december

För 36 år sedan, 1972, föddes ishockeyspelaren Daniel Alfredsson i Göteborg. Han är i dag en av de bästa svenska spelarna i den amerikanska proffsligan NHL och lagkapten i sitt lag Ottawa Senators. Det var till Ottawa han kom som proffs 1995 och där har han stannat. Hans första säsong gick så bra att han valdes till årets rookie, nybörjare, inom NHL. Innan han blev proffs gjorde Alfredsson succé som målfarlig forward i göteborgska Frölunda. Hans största merit är guldet med Tre kronor i olympiska spelen i Turin 2006. Men han har också ett SM-guld med Frölunda som han fick under NHL-lockouten 2004-2005, då han åter spelade med Göteborgsklubben. I höstas skrev han på ett nytt kontrakt med Ottawa, denna gång på fyra år. Daniel Alfredsson ska alltså spela NHL-hockey åtminstone tills han är 40 år gammal.

Namn vi minns

För 159 år sedan, 1849, föddes författaren, folkbildaren, pacifisten och debattören Ellen Key. Ellen Key gjorde sig känd som kvinnans, men även barnens förkämpe. Från början var hon liberal men hon försökte para det med socialistiska idéer. Hon agiterade för kvinnlig frigörelse och rösträtt och pläderade för fri kärlek, men under ansvar samt värnade i sina tal och skrifter om omsorgen om barnen. Hon har bland mycket annat skrivit den välkända Barnets århundrade som argumenterade för en respektfull barnuppfostran som tog hänsyn till barnets fria vilja.