Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 14 december

För 91 år sedan, 1917, föddes förre partiledaren i vänsterpartiet C H Hermansson. Han blev partiledare för Sveriges kommunistiska parti 1964. Då var partiet fortfarande rättroget stalinistiskt men C H Hermansson och hans partiledning omskapade partiet till ett mer rumsrent parti i den parlamentariska demokratins anda. Namnet ändrades till vänsterpartiet kommunisterna, vpk. Det ledde dock till att flera olika grupper inom partiet tyckte att en högervridning gjorts och bröt sig ur partiet. Den första gruppen var kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, kfml, som bildades 1967. Numera är ordet "kommunisterna" bortplockat ur partinamnet, sedan östblocket rasade samman för snart 20 år sedan. C H Hermansson avgick 1975, men har långt upp i åren deltagit i den politiska debatten.

Namn vi minns

För 138 år sedan, 1870, föddes den österrikiske socialdemokratiske politikern Karl Renner. Renner var en av den unga republiken Österrikes mest betydande politiker. Han var regeringschef redan efter första världskriget 1918-1920, då kejsardömet Österrike-Ungern upplöstes. Innan andra världskriget annekterades Österrike av nazi-Tyskland och ingick som provinsen Ostmark i Hitlers Tredje rike. Men Renner kom tillbaka efter kriget och blev den återuppståndna republiken Österrikes förste president 1945. Han avled 1950.