Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 16 december

För 62 år sedan, 1946, föddes supermusikanten och kompositören Benny Andersson. Han började tidigt som musiker och kompositör och spelade keyboard från 1964 i Hepstars, en av Sveriges populäraste 1960-talsgrupper. Gruppen hade hits som Wedding, Sunny girl och Farmer John. Han började samarbeta med Björn Ulvaeus och tillsammans med sina flickvänner Anni-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog bildade de 1972 gruppen Abba som hade hits över hela världen som Fernando, Super Trouper och The winner takes it all. Benny Andersson har stor bredd i sitt komponerade. Det märks inte minst i hans succémusikaler Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma mia. Mamma mia har också blivit film som går för utsålda hus över hela världen. Men han har inte glömt sina svenska rötter vilket han visar när han spelar dragspel med Orsa Spelmän eller i sin egen Benny Anderssons orkester. Benny Andersson fick professors namn 2002, blev ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien förra året och utsågs i år till hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Namn vi minns

För 523 år sedan, 1485, föddes Katarina av Aragonien. Hon var den första i raden av den engelske despotiske kung Henrik VIII:s sex fruar. Katarina hade först varit gift med Henriks bror Arthur, men efter hans död och Henriks tronbestigning gifte de två sig. Henrik tyckte att det kunde vara bra att på det sättet få bra relationer med det mäktiga Spanien. Men när inte Katarina födde honom några barn som kunde ärva hans tron, ville Henrik skiljas. När påven vägrade skilsmässa, bröt i stället Henrik med katolska kyrkan, bildade anglikanska kyrkan, skiljde sig och gifte sig med hovdamen Ann Boleyn. Men han tröttnade även på Ann Boleyn och tog livet av henne. Katarina fick åtminstone dö en naturlig död 1536. Henriks vilja till trots, blev ändå deras dotter Maria faktiskt drottning till slut. Hon blev kallad Bloody Mary, eftersom Maria ville återupprätta den katolska kyrkan i England och förföljde protestanterna våldsamt.