Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 2 december

För 38 år sedan, 1970, föddes den svenska skådespelerskan Malin Morgan i Kristinehamn som Malin Larsson. Malin Morgan var med i filmen Syndare i sommarsol som utspelade sig några sommarveckor 1925. I Smala Sussie jobbade hon på en pizzeria och i Tjenare kungen hjälpte hon två unga tjejer att bilda band. Hon har även arbetat en hel del för tv. I tv-serien Snapphanar var hon snapphaneledaren Svart-Stina och i tv-filmerna Isprinsessan och Predikanten, efter Camilla Läckbergs deckare, spelade hon Anna Maxwell. Dessutom har hon varit med i Stackars Tom, Talismanen, Sthlm och Häxdansen.

Namn vi minns

För 153 år sedan, 1855, föddes ledamoten i Svenska akademin Henrik Schück. Han var en av landets mest betydande professorer i litteraturhistoria och tog plats i Svenska akademin 1913. Schück skrev tillsammans med Karl Warburg den första stora översikten över svensk litteratur, Illustrerad svensk litteraturhistoria. Henrik Schück avled 1947.

För 216 år sedan, 1792, föddes den omsjungne unge hjälten svenske Wilhelm von Schwerin. Han var inte gammal när han började strida i finsk-ryska kriget 1808. Efter slaget vid Oravais stupade han av sina skador. Den unge von Schwerin hann bara bli 16 år, men ska under slaget ha visat stor tapperhet. Det föranledde författaren Johan Ludvig Runeberg att i sitt verk Fänrik Ståls sägner om detta krig, dikta om ynglingens tappra soldathjärta.

Skådespelaren Malin Morgan firar sin sin födelsedag i dag. Hon fyller 38 år.

Foto: David Magnusson/Scanpix

//bilder: 1