Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 27 november

För 66 år sedan, 1942, föddes journalisten Ulf Elfving. Ulf Elfving började som 15-åring att sommarvikariera på Eskilstuna-Kuriren 1957 och radiodebuten skedde i discjockeytävlingen Provryttaren. Han fortsatte med att kommentera sport innan han med sin sammetslena röst blev den första Mr Svensktoppen, som han ledde mellan 1966-1973. Han har också pratat med barn i radioprogrammet Upp till tretton. Ulf Elfving överraskade många med sitt samhällsprogram Efter tre, som blev ett av radions flaggskepp. Det gav honom Stora Journalistpriset. Ulf Elfving jobbade 29 år på Sveriges Radio, men köptes över av Radio Rix och reklamradion. Efter några år var han dock tillbaka i SVT och Radio Stockholm. Han har hörts i P4 riks timslånga program Elfving möter.

Namn vi minns

För 307 år sedan, 1701, föddes den svenske fysikern Anders Celsius. Han kom från Östergötland och hade flera framgångsrika forskarsläktingar. Celsius är mest bekant för sin termometer, indelad i hundra grader och med vattnets frys- respektive kokpunkt som referenspunkter. Sin termometer lanserade han för Svenska vetenskapsakademien 1742, men då hade Celsius satt vattnets kokpunkt till 0 grader och fryspunkten till 100.

Bild: Radiorösten Ulf Elfving rör på sig mellan radioprogrammen i Sveriges Radio. Här ses han i aktion med hörlurar och mikrofonsladdar i Gamla Stan 1976.

Foto: Pressens bild/Scanpix

//bilder: 1