Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 28 november

För 81 år sedan, 1927, föddes musikern och kompositören Elin Gunhild Bornemark, kallad och känd som Gullan Bornemark. Gullan Bornemark växte upp i Härnösand, men lämnade staden efter studentexamen. Hon gick så småningom på musikskolan i värmländska Ingesund och träffade maken Valter Bornemark. Numera bor hon i Limhamn utanför Malmö. Nästan alla som gick i skolan på 1960-talet har sjungit hennes hurtiga visor som Sudda, sudda, Är du vaken Lars?, Gå i solen, Raska på, Var när hur? och Hallå, hallå. Visornas genomslagskraft blev än större då hon ledde musiklekprogram i tv såsom Tutirutan. Deltagare var bland annat hennes barn Eva, Sven och Dan. Tillsammans med Dan har hon även gett ut flera nya cd-skivor, exempelvis Klang i bygget. Hennes musiklek Blåklockan har blivit en institution i Malmö och har pågått i över 50 år. Hon är fortfarande i högsta grad verksam och uppträder, ofta tillsammans med sina barn. I år har hon setts i tv cyklandes med Gun Hägglund i programmet Fråga doktorn.

Namn vi minns

För 215 år sedan, 1793, föddes Carl Jonas Love Almqvist, en av Sveriges mest framstående författare. Han brukar dessutom, vid sidan av August Strindberg, räknas som den mest mångsidiga. 1837 blev han även präst. Året därefter gjorde han sig dock omöjlig inom svenska kyrkan, och även inom det övriga etablissemanget, med sin radikala roman Det går an. Den är Jonas Love Almqvists i dag mest kända bok. Här angrep han äktenskapet, förespråkade fri kärlek och beskrev en fri kvinna. Almqvist ägnade sig också åt mer konkreta folklivsskildringar såsom i Den svenska fattigdomens betydelse samma år. Sin stora produktion samlade han i Törnrosens bok. Här finns hans roman Jaktslottet där han presenterade sitt alter ego Rickard Furumo, som återkom i flera av hans böcker, samt Drottningens juvelsmycke, som i år spelats på Dramaten. 1851 flydde Almqvist till USA, misstänkt för giftmordsförsök på en långivare och ockrare som han var skyldig pengar. Efter 14 år återvände han till Europa. Almqvist återsåg dock aldrig Sverige utan avled i Tyskland efter ett år, 1866.

Bild: Musikern och kompositören Gullan Bornemark, känd för sina många trallvänliga barnvisor, fyller i dag 81 år.

Foto: Jack Mikrut

//bilder: 1