Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 4 december

För 49 år sedan, 1959, föddes orienteraren och dubble världsmästaren Jörgen Mårtensson. Han gjorde VM-debut redan 1978. Men det var först efter 13 år i världseliten, 1991, som han i VM i Tjeckoslovakien tog VM-guld. 1995 blev denne erfarne orienterare åter världsmästare, denna gång i Tyskland. Vid samma VM tog han även ett silver. Han har dessutom två ytterligare VM-silver. Inräknas alla hans vinster och övriga medaljer från nordiska mästerskap och SM måste Jörgen Mårtensson räknas som en av de största orienterarna genom tiderna. Han är fortfarande engagerad i orienteringen och sportens spridning internationellt.

Namn vi minns

För 116 år sedan, 1892, föddes den spanske generalen och fascistiske diktatorn Fransisco Franco. Hans bas var den spanska främlingslegionen i Marocko där han blev chef 1922. Han gjorde sig känd för sin råhet redan tidigt, bland annat när han slog ner ett gruvarbetareuppror i Asturien 1934. När den radikala folkfronten kom till makten i Spanien på 1930-talet gjorde han uppror med sina trupper i söder och blev överbefälhavare för de fascistiska styrkorna i inbördeskriget 1936-1939. När republikanerna och den folkvalda regeringen kämpats ned med nazitysk och fascistisk hjälp från Italien blev Franco 1939 spansk stats- och regeringschef. Han byggde upp sin diktatur efter italienskt mönster inspirerad av Mussolini och gjorde den fascistiska Falangen till enda tillåtna politiska organisationen. Franco lät formellt återinföra monarkin och utsåg själv prins Juan Carlos till sin efterträdare, men behöll makten till sin död 1975. Franco missbedömde sig dock på Juan Carlos som snart nog efter att han fått makten lät införa demokrati i Spanien.

Bilden visar general Franco som befälhavare under slutskedet av spanska inbördeskriget 1939.

Foto: Scanpix

//bilder: 1