Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 5 december

För 76 år sedan, 1932, föddes rockartisten och pianisten Richard Penniman, mer känd som Little Richard. Han tillhör de tidiga rockstjärnorna som aldrig verkar ge tappt. Mellan åren 1955-1957 sjöng han in flera av rockvärldens klassiker. De flesta skrivna av honom själv eller av managern Robert "Bumps" Blackwell. Little Richard slog igenom med Tutti Frutti och har sjungit Long Tall Sally, Keep-a-knocking, Kansas City, Rip it up, Great gosh a mighty och Good golly miss Molly. Med sin intensiva sångstil och uppträdande har han inspirerat James Brown, Mick Jagger och flera andra rocksångare. Little Richard har liksom så många andra svarta sångare sina rötter i gospel och långa perioder har han bara ägnat åt gospel och predikande. Efter en sådan period kom han åter till rockestraderna med Bama lama bama lo. Han turnerar fortfarande och skulle kommit till Sverige i höst, men ställde in av hälsoskäl.

Namn vi minns

För 106 år sedan, 1902, föddes den mycket långlivade amerikanske politikern James Strom Thurmond. Strom Thurmond blev guvernör i South Carolina 1948 och var ärkekonservativ demokrat som inte ville att de svarta skulle få samma rättigheter som de vita. Han är berömd för sitt enorma tal i senaten 1957, som är det längsta i den amerikanska kongressens historia. Dagen hann bli ny innan han slutade efter 24 timmar och 18 minuter. Talet var ett försök att blockera reformer för att ge de svarta medborgerliga rättigheter. Thurmond gick senare över till republikanerna och var en av de mest inflytelserika kongresspolitikerna. När han avgick 2003 var han över 100 år gammal, samma år avled han. Vid avgången var han den äldste senatorn någonsin i amerikansk politik och genom att han varit senator sedan 1954 även den som suttit längst i senaten.

För 76 år sedan föddes rockartisten och pianisten Richard Penniman, mer känd som Little Richard.

Foto: AP/Scanpix

//bilder: 1