Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 6 december

För 79 år sedan, 1929, föddes den schweiziske regissören Alain Tanner. Tanner är en egensinnig regissör som ofta djupsinnigt behandlar människans livsfrågor. Han slog igenom under 1970-talet och ansågs som en av Europas viktigaste regissörer, med filmer som Salamandern och I den vita staden. Därefter föll inte hans produktioner kritikerna på läppen på samma sätt. Några av hans senare filmer är Inte till salu, Jonas och Lila, hans uppföljning av Jonas som han gjorde i den radikala 1968-rörelsens spår, den svarta människoskildringen Fleurs de sang, samt Paul s'en va.

Namn vi minns

För 80 år sedan, 1928, föddes skådespelaren och regissören Gunnar Hellström. Han fick sitt genombrott i sin film Simon Syndaren 1954. Där spelade han själv predikanten och tattaren Simon Angus. Han fortsatte att regissera sig själv i Nattbarn och Synnöve Solbacken efter Björnstjerne Björnsons bonderoman. 1962 hade han stor framgång med sin film Chans efter Birgitta Stenbergs roman. Snart nog sökte han lyckan i Hollywood och fick många arbeten som regissör. Han har regisserat flera av avsnitten i Dallas, samt västernserierna Gunsmoke och Bröderna Cartwright. Återkommen till Sverige gjorde han filmen Raskenstam där han själv spelade den legendariske sol-och-våraren mot bland andra Agneta Fältskog. I hans storfilm Zorn om mästermålaren Anders Zorn engagerade han Linda Koslowski, från Crocodile Dundee, i en av rollerna. Själv spelade han Zorn. Tillsammans med Hasse Alfredsson stod han på scen i pjäsen Solskenspojkarna om ett trätgirigt gammalt komikerpar. Gunnar Hellström avled 2001.