Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens kändis 8 december

För 24 år sedan, 1984, föddes den svenska friidrottaren Emma Green i Göteborg. Hon är höjdhoppare men vid sidan av detta har hon visat att hon är en mångkunnig idrottare, som en av Sveriges bästa längdhoppare och sprinters. Främsta meriten är förstås den sensationella VM-bronset i höjdhopp från världsmästerskapen 2005 då Kajsa Bergqvist vann guld. Emma Green tränas av sin pojkvän Yannik Tregaro som även är känd för att ha tränat storstjärnorna Christian Olsson i tresteg och Kajsa Bergqvist. I årets olympiska spel i Peking blev Emma Green nia med 1,96.

Namn vi minns

För 176 år sedan, 1832, föddes den norske författaren och dramatikern Björnstjerne Björnson. Han var vid sidan av Henrik Ibsen det sena 1800-talets store norske författare och rivaliteten mellan Björnson och Ibsen ska ha varit stor. Mest känd är Björnson för sin bondeberättelse Synnöve Solbacken och för texten till den norska nationalsången Ja, vi elsker dette landet. Björnson fick nobelpriset i litteratur 1903. Därmed hade han nått högre än EIbsen. Men det är Ibsen som fortfarande spelas på teaterscener världen över. Björnstjerne Björnson avled 1910.