Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 1 december

I dag har Oskar och Ossian namnsdag.

I morgon Beata och Beatrice.

Oskar är ett engelskt namn som troligen härstammar från det fornnordiska Asgeirr, vilket är bildat av ord för "gud" som i det fornnordiska "asar" och "geirr" som betyder "spjut", "gudarnas spjut" således. Oskar kom till Sverige i början av 1800-talet. Det kom riktigt på modet för omkring 20 år sedan, en popularitet som verkar hålla. Det finns omkring 69 700 som bär namnet, varav cirka 30 300 kallas så.

Ossian har sitt ursprung i det keltiska namnet Oisin, men namnets betydelse är omtvistat. Ossian var en keltisk skald som förkommer i James MacPhersons hjälteepos Ossians sånger, skrivet på 1700-talet och med motiv från de keltiska sagorna. Det finns omkring 2 200 svenskar som heter Ossian, av dessa har cirka 700 det som tilltalsnamn.

1 december som bemärkelsedag

I dag är det dags att öppna första luckan i adventskalendern. Till Sverige kom adventskalendern första gången 1932 då Sveriges Flickors Scoutförbund gav ut en dylik. Förebilderna var tyska.