Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 12 december

I dag har Alexander och Alexis namnsdag.

I morgon Lucia.

Alexander härstammar från det grekiska namnet Alexandros. Det i sin tur är sammansatt av två ord som tolkats "försvara" och "man", i överförd betydelse "den som hjälper människor". Alexander är känt i Sverige sedan 1200-talet och blev under 1990-talet ett modenamn. Det finns cirka 64 700 som heter Alexander i landet, varav ungefär 29 500 kallas så.

Alexis kommer från grekiskan och är närbesläktat med namnsdagsgrannen Alexander. Namnet härstammar från det grekiska Alexeios som tolkats "den som försvarar". Det kom till Sverige på 1400-talet, men blev inte någorlunda bekant förrän i slutet av 1700-talet. Det finns i dag cirka 1 400 som heter Alexis, av dessa har omkring 400 det som tilltalsnamn.

12 december som bemärkelsedag

I dag firar mexikanerna Svarta Jungfrun av Gaudalupe, Mexikos skyddshelgon. Enligt legenden ska hon ha visat sig för en timmerman och bett honom bygga en kyrka åt sig i Gaudalupe. Det var dock först när hon även visade sig för biskopen i staden som kyrkan började byggas. Nu är kyrkan en vallfartsplats för mexikanerna.