Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 13 december

I dag har Lucia namnsdag.

I morgon Sten och Sixten.

Lucia kommer från latinet och dess ord för "ljus", "lux". Namnet är använt i Sverige sedan 1200-talet, men har varit ovanligt som tilltalsnamn i vårt land. Det finns i dag cirka 3 400 som heter Lucia, av dessa har omkring 500 det som tilltalsnamn.

13 december som bemärkelsedag

I dag firar vi Lucia i Sverige. Enligt kristen sed är det helgonet Sankta Lucia som helgas. Sankta Lucia ska ha kommit från Sicilien och levde omkring år 300. Hon var en from jungfru med mycket vackra ögon. En hednayngling såg hennes ögons vackra ljus och krävde henne som brud. Men hellre än att gifta sig med en hedning rev hon ut sina ögon och skickade dem på ett fat till mannen. Gud belönade Lucia genom att skänka henne ögonen tillbaka. Den försmådde mannen försökte hämnas genom att föra henne till ett horhus, men det lyckades inte. Inte heller gick det att bränna henne på bål. Slutligen dog hon när ett svärd stöttes genom hennes hals.

I dag är det vinterns kanske mysigaste högtid - Lucia.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

4