Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 14 december

I dag har Sten och Sixten namnsdag.

I morgon Gottfrid.

Sten är ett gammalt fornnordiskt namn, bildat av just ordet "sten", men överfört har troligen namnet haft betydelsen "hård" eller "osårbar". Namnet var populärt för ungefär 70 år sedan. Det finns i dag cirka 27 400 om heter Sten, varav omkring 13 800 har det som tilltalsnamn.

Sixten är ett fornnordiskt namn som består av två ord med betydelsen "seger" och "sten". Sixten var under flera århundraden efter vikingatiden ur bruk men började åter användas som förnamn på 1700-talet. Det finns i dag cirka 8 800 som heter Sixten, av dessa kallas omkring 2 300 så.

14 december som bemärkelsedag

I dag löps det stora årliga maratonloppet i Honolulu på Hawaii i Stilla havet. Traditionen startade 1973 och Honolulu Marathon är världens sjätte största maratonlopp.

I dag är det tredje söndagen i advent och om tio dagar sker det som adventsfirande kristna ser fram emot: Jesus födelse på julafton.