Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 15 december

I dag har Gottfrid namnsdag.

I morgon Assar.

Gottfrid kommer från tyskan och består av två ord med betydelsen "gud" och "fred" eller "beskydd", i överförd betydelse "Guds fred". Gottfrid hade en popularitetsperiod kring förra sekelskiftet. Namnet väntar ännu på ett modernt uppsving. Det finns cirka 3 200 som heter Gottfrid, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn, enligt senaste statistik.

15 december som bemärkelsedag

I dag brukar Skåne få sitt första snötäcke som inte smälter bort på en gång. Men det betyder inte att vintern enligt meteorologiskt hänseende kommit till Skåne. Det gör den först när dygnets medeltemperatur ligger under noll grader celsius och det dröjer tre veckor till i Skåne enligt meteorologisk statistik. Normalt ligger snön i Skåne cirka 44 dagar. Till Riksgränsen ska dock vintern ha kommit redan 12 oktober.

//bilder:1

Bildtext: Den 15 december lägger sig årets första snö över Skåne. Åtminstone enligt statistiken. Södra Sverige har i genomsnitt 40 pudervita dagar per säsong.

Foto: Björn Lindgren/Scanpix

4