Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 16 december

I dag har Assar namnsdag.

I morgon Stig.

Assar är ett gammalt nordiskt namn som härstammar från det fornsvenska Andswarur. Namnet har släktskap med det engelska ordet "answer" och har tolkats "den som svarar". Assar var som vanligast som dopnamn mellan 1920 och 1940. Det finns cirka 2 500 som bär namnet, av dessa har omkring 600 det som tilltalsnamn.

16 december som bemärkelsedag

I dag firas i USA minnet av den så kallade, The Boston Teaparty, Tebjudningen i Boston, som blev en av startsignalerna till det amerikanska frihetskriget. Kriget ledde till att de amerikanska nybyggarna bröt sig loss från Storbritannien och bildade Amerikas förenta stater, USA. Sabotageaktionen gick så till att en skara amerikanska kolonister utklädda till indianer, äntrade tre av det engelska Ostindiska kompaniets fartyg och slängde överbord 342 kistor fulla med te. Aktionen var en protest från de amerikanska nybyggarna mot de tullar som den brittiska kolonialmakten lagt på de amerikanska kolonierna.