Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 2 december

I dag har Beata och Beatrice namnsdag.

I morgon Lydia.

Beata kommer från latinet och har sitt ursprung i ordet "beatus" som tolkats "lycklig", varför Beata kan betyda "den lyckliga". Det är känt i Sverige sedan 1300-talet och var förhållandevis vanligt i slutet av 1800-talet. Det finns i dag cirka 2 900 om heter Beata, varav omkring 1 300 kallas så.

Beatrice kom till Sverige via franskan men har samma latinska ursprung som Beata och betyder alltså "den lyckosamma". Namnet är känt i Sverige sedan 1830-talet men fick ett uppsving först för drygt 10 år sedan. Det finns nu omkring 8 900 Beatrice i en mängd olika stavningar, av dessa har cirka 4 000 det som tilltalsnamn.

2 december om bemärkelsedag

I dag firas nationaldagen i Laos. Laos ingick i Franska Indokina, men efter andra världskriget uppstod frigörelsesträvanden som Frankrike till stor del tillmötesgick. Fransmännen koncentrerade sig istället på att behålla Vietnam och stred under flera år för att kuva Vietminh i Vietnam. Därför fick Laos begränsad självständighet inom Franska unionen redan 1949 och full självständighet 1953. Nationaldagen firas dock till minne av utropandet av folkrepubliken Laos 1975. Efter USA:s nederlag i Indokina, hade kommunisterna växt sig starka och tog över makten från den USA-stödda regimen.