Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 27 november

I dag har Astrid och Asta namnsdag.

I morgon Malte.

Astrid är ett gammalt fornnordiskt namn bildat av ordet "asar" som är beteckningen för de fornnordiska gudarna och "frid" i betydelsen "skön". Astrid var populärt under första hälften av 1900-talet och har fått ny popularitet på 1990-talet. Det finns omkring 39 300 som bär namnet, varav cirka 17 100 kallas så.

Asta är en kortform för Astrid, men har aldrig varit lika vanligt som Astrid. Asta är känt i Sverige som förnamn sedan mitten av 1800-talet. Det finns omkring 8 500 som heter Asta, av dessa har cirka 5 600 det som tilltalsnamn.

27 november som bemärkelsedag

I dag firas Thanksgiving day, tacksägelsedagen, i USA. Dagen firas sedan ett kongressbeslut 1941 den fjärde torsdagen i november. Men redan 1863 proklamerades dagen som nationell helgdag. Tacksägelsedagen firas till minne av att pilgrimerna i Plymouth höll en tacksägelsefest till Gud för att fira den första skörden i det nya landet. Pilgrimerna kom från en kristen sekt i England som förföljts för sitt sätt att tro på Gud och därför emigrerat till Amerika med fartyget Mayflower.