Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 28 november

I dag har Malte namnsdag.

I morgon Sune.

Malte är ett danskt namn men ursprunget är troligen tyskt. Betydelsen är okänd. Namnet blev på 1400-talet ett vanligt namn i det då danska Skåne. På 1600-talet spreds det i övriga Sverige. Det var ett ganska vanligt namn under 1900-talets tre första decennier. Det finns omkring 4 600 prsoner som heter Malte, av dessa har cirka 2 500 det som tilltalsnamn.

28 november som bemärkelsedag

I dag firas enligt gammal kristen tradition minnet av påven Gregorius III. Han var syrier och avled 741 efter Kristus, efter tio år som påve. Han är känd för eftervärlden främst för två saker: Han tog ställning för avbildningar inom kyrkan av Jesus, mot de bysantinska kejsarnas vilja. Han var den förste påve som sökte hjälp hos de frankiska karolingerna för att skydda påvedömets maktställning mot langobarderna som då dominerade den Appeninska halvön. Karolingerna var den ätt som bland annat Karl den store tillhörde.