Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 3 december

I dag har Lydia namnsdag.

I morgon Barbara och Barbro.

Lydia har sitt ursprung i grekiskan och har tolkats "kvinna från Lydien". Lydien var ett forntida rike i Mindre Asien och lär på grund av sina rika mineralfyndigheter ha varit det första rike där mynt präglades. Lydia är känt i Sverige sedan 1600-talet. Namnet hade en viss popularitet under 1900-talets första år. På 1990-talet fick det ett nytt litet uppsving. Det finns i dag cirka 3 200 som heter Lydia, av dessa har omkring 1 300 det som tilltalsnamn.

3 december som bemärkelsedag

I dag firar filatelister världen över minnet av sir Rowland Hill. Hill var engelsk lärare, men det var också han som i början av 1800-talet lanserade idén med ett enhetsporto för brev, det vill säga frimärken. Detta istället för det krångliga system med olika taxor beroende på vikt, avstånd med mera som gällde för postförsändelser. Hans idé revolutionerade postväsendet över hela världen. Frimärket bidrog till att mångdubbla postmängden i de länder där det infördes.