Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 30 november

I dag har Anders och Andreas namnsdag.

I morgon Oskar och Ossian.

Anders är den svenska formen av det grekiska namnet Andreas som tolkats som man eller människa. Anders är känt i Sverige sedan 1300-talet. Det hade en stark popularitetsperiod under 1940-talet och första hälften av 1960-talet. Det finns i dag cirka 194 300 personer som heter Anders, varav omkring 83 600 har det som tilltalsnamn.

Andreas är ett grekiskt namn som har sitt ursprung i det grekiska andro med betydelsen man eller människa. Andreas kom till Sverige i och med att landet kristnades. De senaste 30 åren har namnet fått ett rejält uppsving. Det finns omkring 69 400 personer som bär namnet, av dessa kallas cirka 43 300 Andreas.

30 november som bemärkelsedag

I dag inleds kyrkoåret med första söndagen i advent. Detta sker som vanligt fyra veckor före julhelgen. Advent firas inom kristenheten sedan slutet av 400-talet som en förberedelse inför julen. Ordet betyder ankomst och den som ska komma är Jesus som enligt Bibeln anlände till människorna på julaftonen. Begreppet härstammar från latinets adventus Domini vilket betyder Herrens ankomst.