Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 4 december

Annons

I dag har Barbro och Barbara namnsdag.

I morgon Sven.

Barbro är ett svenskt namn men har sitt ursprung i det grekiska Barbara. Det leder i sin tur tillbaka till ord med betydelsen "främling" eller "utlänning". Barbro har funnits som svenskt förnamn sedan 1400-talet. Namnet hade ett kraftigt uppsving på 1940-talet. På senare år har namnet mist sin popularitet. Det finns i dag omkring 47 600 svenskor som heter Barbro, av dessa kallas cirka 28 100 så.

Barbara är grekiskt och har släktskap med ordet "barbar". En "barbar" betecknade i Grekland dem som inte kunde grekiska utan talade för grekerna obegripligt, i överförd betydelse "främling" eller "utlänning". Det kom in i den svenska namnlängden till minne av en kristen martyr på 300-talet. Namnet har funnits som svenskt förnamn sedan slutet av 1300-talet. Det har aldrig varit särskilt använt. Det finns cirka 3 300 Barbara, varav ungefär 2 000 kallas så.

4 december som bemärkelsedag

I dag firas inom de kristna ortodoxa kyrkorna Guds moders tempelgång. Det är en av de många dagar som är helgade åt Jesus mor Maria. I dag firas minnet av då Maria som barn för första gången besökte Jerusalems tempel.