Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 4 december

I dag har Barbro och Barbara namnsdag.

I morgon Sven.

Barbro är ett svenskt namn men har sitt ursprung i det grekiska Barbara. Det leder i sin tur tillbaka till ord med betydelsen "främling" eller "utlänning". Barbro har funnits som svenskt förnamn sedan 1400-talet. Namnet hade ett kraftigt uppsving på 1940-talet. På senare år har namnet mist sin popularitet. Det finns i dag omkring 47 600 svenskor som heter Barbro, av dessa kallas cirka 28 100 så.

Barbara är grekiskt och har släktskap med ordet "barbar". En "barbar" betecknade i Grekland dem som inte kunde grekiska utan talade för grekerna obegripligt, i överförd betydelse "främling" eller "utlänning". Det kom in i den svenska namnlängden till minne av en kristen martyr på 300-talet. Namnet har funnits som svenskt förnamn sedan slutet av 1300-talet. Det har aldrig varit särskilt använt. Det finns cirka 3 300 Barbara, varav ungefär 2 000 kallas så.

4 december som bemärkelsedag

I dag firas inom de kristna ortodoxa kyrkorna Guds moders tempelgång. Det är en av de många dagar som är helgade åt Jesus mor Maria. I dag firas minnet av då Maria som barn för första gången besökte Jerusalems tempel.