Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn 7 december

I dag har Angela och Angelika namnsdag.

I morgon Virginia.

Angela kommer från italienskans ord för "ängel", "angelo". Det är även en kortform för Angelika. Namnet har tolkats "den änglalika". Angela började användas i Sverige i mitten av 1800-talet, men det var först på 1940-talet det blev någorlunda bekant. I dag finns det cirka 3 500 Angela i landet, varav ungefär 2 000 kallas så.

Angelika är bildat av det italienska ordet för "ängel" och kan liksom namnsdagsgrannen Angela översättas med "den änglalika". Angelika kom till Sverige något tidigare än Angela men blev någorlunda vanligt först på 1950-talet. De senaste 20 åren har namnet dock fått ett uppsving. Det finns omkring 13 900 som heter Angelika, av dessa har cirka 9 000 det som tilltalsnamn.

7 december som bemärkelsedag

I dag firas andra söndagen i advent inom kristendomen. Advent betyder ankomst och den som ska komma är enligt kristen uppfattning Jesus som anlände till människorna på julaftonen.

I dag ska de muslimer som vallfärdar till Mekka stanna upp på slätten Arafat och där bli stående för att prisa Allah från middagsbön till solnedgång. Pilgrimerna ska tänka på Muhammeds avskedspredikan och hur Adam och Eva återförenades efter att Herren drivit ut dem ur paradiset. Väntan vid Arafat tillhör de gemensamma ritualer som ska genomföras under vallfärden. Det är varje vuxen muslims plikt att företa en vallfärd, hajj, till Muhammeds födelsestad Mekka och det är vid denna tid som vallfärden ska företas. Arafat är en slätt som ligger 21 kilometer öster om Mekka.

I dag firas andra söndagen i advent inom kristendomen.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

//bilder: 1