Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens namn december

I dag har Virginia namnsdag.

I morgon Anna.

Virginia har sitt ursprung i latinet och betyder "jungfru" eller "oskuld". Namnet kom till Sverige på 1500-talet men har aldrig varit särskilt vanligt. Det finns i dag cirka 1 700 om heter Virginia, varav omkring 300 har det som tilltalsnamn.

8 december som bemärkelsedag

I dag inleds den islamiska högtiden id al-adha, offerhögtiden till minne av Ibrahims, Abrahams i kristen tradition, vilja att offra sin son Ismail till Allah. Ett viktigt moment är stenkastningen mot stenpelare som symboliserar djävulen. Enligt legenden försökte djävulen fresta Ibrahim att inte lyda Allah, men Ibrahim jagade bort frestaren genom att kasta sten på honom. Får slaktas för att högtidlighålla Ibrahims offer och köttet delas ut till fattiga. Id al-adha firas i fyra dagar och är den viktigaste högtiden under vallfärden till Muhammeds födelsestad Mekka som ska företas vid denna tid.

I dag delas det Alternativa nobelpriset ut, eller Right Livelihood Award som beteckningen lyder. Priset instiftades 1980 av Jakob von Uexkull med hjälp av den förmögenhet han skapat som frimärkssamlare men även nya donationer har kommit till. Prisets syfte är att uppmärksamma insatser för mänskliga rättigheter, fred och miljövård samt stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem. Liksom tidigare får i år flera dela på priset: indierna Krishnammal och Sankaralingam Jagannathan, samt deras organisation LAFTI, för arbetet med social rättvisa och hållbar utveckling, den amerikanska politiska journalisten Amy Goodman, somaliskan Asha Hagi för fredsarbete i det krigshärjade Somalia och den tyska gynekologen Monika Hauser för hennes insatser för utsatta kvinnor.

//bilder:1

Bildtext: I dag delas Rigth Livelihood Awards ut. Ole von Uexkull, VD för stiftelsen, Marianne Andersson, styrelse- och jurymedlem och Sven Bergström, riksdagsledamot och ordförande för Sällskapet för Right Livelihood Award Stiftelse i Sveriges Riksdag.

Foto: Marc Femenia

4