Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att alltid servera växtbaserad skolmat i Sundsvall

De flesta av Sveriges kommuner har infört en köttfri skoldag i veckan eller motsvarande åtgärd enligt kommunrankingen från Aktuell Hållbarhet. Det är bra, men nu är det dags att gå vidare och servera växtbaserat som standard.

Sommarlovet närmar sig och skolmatsplaneringen för höstterminen pågår för fullt i Sundsvall. Skolmaten spelar en avgörande roll för barnens hälsa, klimatet och lantbruksdjuren. Skolorna bör därför satsa på grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, bär, nötter, frön och byta ut köttbullarna mot bönbiffar och kalvmjölken mot havremjölk.

Skolor som satsar på vegetarisk kost i stället för dyra animalier sparar pengar som kan användas till att köpa in bättre råvaror vilket höjer kvaliteten på maten.

Läs även: Dålig skolmat i Sundsvall – eleverna blir trötta

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har på regeringens uppdrag tagit fram underlag och förslag till åtgärder för att främja hälsa som är relaterad till matvanor och fysisk aktivitet i en ny rapport som pekar ut skolan som en viktig aktör. Av de tio främsta riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige är hälften relaterade till matvanor och fysisk aktivitet. Enbart fetma uppskattas kosta samhället ungefär 70 miljarder kronor per år.

"Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat." Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd "Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig" som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost. Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsosam livsstil. Världscancerfonden varnar för rött kött och avråder helt från alla processade charkvaror, som korv och pastej.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar ett kilo nötkött 26 kilo växthusgaser jämfört med 0,7 kilo för proteinrika bönor. En liter kalvmjölk ger upphov till ett helt kilo växthusgaser vilket är tre gånger mer än havremjölk.

Nötköttet och kalvmjölken vållar dessutom korna ett snabbt accelererande lidande av strukturella skäl. Vid 1800-talets början mjölkade en ko runt 600 liter per år. I dag är siffran över 8 000 liter. Detta har möjliggjorts genom en extrem avel, användning av kraftfoder och genom att kornas kalvar tas ifrån dem direkt efter födseln, vilket leder till en enorm psykisk smärta hos både kon och hennes kalv.

Vi uppmanar därför skolorna i Sundsvall att under höstterminen servera eleverna nyttig, klimatsmart och djurvänlig växtbaserad kost genom att ersätta dyra animalier med billiga baljväxter.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Läs även insändarna:

Ge alla elever samma chans att lyckas

Elever misslyckas i skolan – yrkesinriktade ämnen i högstadiet kan ge motivation

Många rynkar på näsan åt e-sporten – den ger nyttiga lärdomar för livet

Tillgänglighet får alla elever att lyckas i skolan

Tio år i Sundsvalls skolvärld – som en riktig tv-såpa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel