Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att åter tala om de inhemska flyktströmmarna

Annons

Flyktingströmmarna till Sverige har minskat efter höstens rekordnivåer och vi behövde inte ens, som jag förstått det, plocka ut en enda flyktings guldtand och smälta ner till statskassan för att finansiera hejdandet.

Jag tänkte därför försöka lyfta frågan om en annan aktuell ström av människor som söker sig en bättre framtid. Den inhemska flyktströmmen: Den från de små städerna till de stora, och – inte minst – den bort från Norrland.

I slutet av förra veckan kom SNS med en rapport som skrivits av Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet, och den slår fast att den regionala ojämlikheten är tillbaka på 1930 års nivå.

”Att de regionala klyftorna nu ökar, både vad gäller BNP per invånare och befolkningstäthet, är historiskt sett unikt. Vi har fått ett nytt slags regionalt utanförskap som kan hota sammanhållningen i Sverige”, skriver Enflo i ett pressmeddelande.

Det märks inte ens bara i de minsta kommunerna: för ett antal år sedan tog ju McDonalds beslutet att klappa ihop sin enda restaurang i Sundsvalls stadskärna. Ja, det McDonalds: det internationella jätteföretaget som borde kunna tåla vissa svängningar i burgarätar-konjunkturen. Det McDonalds kände sig alltså tvunget att bryta upp från Sundsvalls stad, lämna allt och låta sina anställda fly fältet med en glassmaskin under armen och med sin bästa frityrpanna i näven.

Det sorgligaste i det var förstås inte att dressingspritsarna i McDonalds-köket slutade pressa ut skattekronor i regionen, utan vad det signalerade. Om inte ens McDonalds, med sin relativt beprövad affärsmodell, ser en framtid i staden; hur ska då en ung Sundsvallsbo göra det?

När jag var hemma över julen (ja, jag är en exilhycklare, vad hade du väntat dig?) så var det ”In: Gallerian”-gröna skynken även för Systembolagets gamla jättelokal, för den där lilla pysselbutiken och för det där caféet mittemot MQ.

Redan 2013, då asylsökningarna bara nådde en tredjedel av årets nivåer, räddades de svenska kommunerna av invandringen. Förvisso minskade befolkningen redan då i 83 av landets 290 kommuner – men utan invandringen hade den minskat i över 200 stycken.

I den nya SNS-rapporten beskrivs avfolkningen i svenska kommuner som ett ”reellt problem” och en ”historisk utmaning”.

Och det är förstås inte enbart flyktingar som ska befolka Norrland, men i stället för att fortsätta diskussionen om hur vi på bästa sätt skyddar våra gränser från nya, framtidstörstande människor på flykt för sina liv så borde vi styra om den till att handla om vi hur på bästa sätt injicerar dessa välkomna tillskott för att syresätta en större del av landet.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Erik Löfgren

Journalist, TT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel