Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att börja läsa en ny bok? Lista: Här är de senaste recensionerna

Sträckläsning när den är som bäst

Jag lät dig gå, Clare Mackintosh, Lind&Co (21 januari)

Oj, vilket spännande debutroman hon har skrivit, Clare Mackintosh! Den gjorde att annars uppskattad samvaro med familj och vänner ibland kändes som ett störande inslag under julledigheten.

Det börjar med förälderns mardröm. En pojke och hans mamma är på väg hem en mörk kväll. Han släpper taget om hennes hand och springer över gatan. Olyckan är ett faktum, och till råga på allt smiter bilföraren. Poliserna Ray och Kate får hand om fallet – sympatiska bekantskaper som inte ger sig i första taget.

Och vi får följa Jenna som flyr från hemstaden när hennes liv är ödelagt. Sårad och skrämd börjar hon bygga upp en ny tillvaro i den lilla byn i Wales. Hon försöker glömma sitt förflutna men jagas av hemska minnen.

Mycket spänning, en dos romantik och en helt överraskande kovändning som kastar ett helt nytt ljus på det som hänt. Sträckläsning när den är som bäst.

Recensent: Ragna Fahlander

Mycket dolt under idyllisk yta

Snövit ska dö, Nele Neuhaus, Albert Bonniers

Ett skelett hittas på en övergiven militärflygplats utanför Frankfurt, en kvinna knuffas ner på motorvägen. Poliserna upptäcker kopplingar till två unga kvinnor som försvann för tio år sedan. Tonåringen som då dömdes för mord har avtjänat sitt straff och återvänder till hembyn, där han möts av fientlighet.

Det här är fjärde boken om kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein, men den första som ges ut på svenska.

Tempot är högt, med ständigt nya avslöjanden om vad som döljer sig under ytan i den idylliska byn. Densiteten på mörka hemligheter blir nästan skrattretande hög – knappt någon är vad hen synes vara.

Personskildringen känns lite svajig - han som sviks efter 25 års äktenskap, exempelvis, är förkrossad men tar nya tag efter bara några dygn... Men det är spännande in i det sista. Och kul med en tysk deckare, jag kan inte minnas när jag läste en senast.

Recensent: Ragna Fahlander

Spänning med infernalisk twist

Sjuka själar, Kristina Ohlsson, Piratförlaget

Lukas återvänder hem till föräldrahemmet. Ett decennium tidigare försvann han strax före gymnasieavslutningen. Han påträffades svårt misshandlad och med en lång minnesförlust. Då var han en av tre som försvann – men den enda som kom tillbaka.

Nu är han fast besluten att försöka ta reda på så mycket som möjligt om det som hände. Samtidigt flyttar Anna och David in i prästgården i närheten. Ett hus som väcker stor olust hos Anna.

Jag märker att det här låter som en billig spökhistoria. Men i Kristina Ohlssons säkra händer blir det en riktigt ruskig och mycket bra spänningsroman med en infernalisk twist på slutet. Kristina Ohlsson är helt klart en av Sveriges bästa i spänningsgenren.

Recensent: Anders Wennberg

Polis jagar kärlek och skurkar

Saknar dig, Harland Coben, Bookmark förlag

Kompisen tycker det är dags för New York-polisen Kat Donovan att hitta någon att dela livet med. Motvilligt scrollar Kat på dejtingsajten, och så dyker hennes före detta fästman upp bland profilbilderna, han som en gång övergav henne.

Kat tar kontakt, frågor uppstår och när hon börjar forska kommer Kat brottslingar på spåren, otäcka typer som lurar dem som törstar efter kärlek.

Parallellt med detta forskar Kat i vad som egentligen hände när hennes pappa sköts till döds för nästan 20 år sedan. En man dömdes för mordet, men var det verkligen han som gjorde det?

Kat söker sanningen, både när det gäller dåtid och nutid. Det är flyhänt berättat och spännande, Coben skruvar hela tiden upp tempot. Till slut blir det nästan överdos i dramatik när alla trådar ska knytas ihop till ett rafflande crescendo.

Recensent: Ragna Fahlander