Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att börja tänka på EU-valet – vi medborgare vill veta vad partierna tycker

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Ja, nu vet vi vad det blir för politik i Sverige, så nu gäller det för partierna att bekänna färg – hur de skall driva sin politik i EU.

Erfarenhetsmässigt säger svenska partier nästan inget alls om EU-frågorna som de ska driva och besluta om. Enligt Maria Strömvik, Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, ligger förklaringen i att det saknas kunskap om EU, även bland politiker, journalister och inte minst bland lärare, både på grundskole- och gymnasienivå och universitetsnivå, säger hon och tillägger att när hon gjorde ett kunskapstest bland sina statsvetarkollegor kunde två av tre inte nämna namnet på de institutioner inom EU som stiftar lagar.

Enligt riksdagen har EU-kommissionens arbetsprogram 2019 ”Hålla vad vi lovar och förbereda oss för framtiden” följande tio prioriteringar:

1. En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar; 2. En sammankopplad digital inre marknad; 3. En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik; 4. En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas; 5. En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union; 6. En balanserad och progressiv handelspolitik för att möta globaliseringen; 7. Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende; 8. Mot en ny migrationspolitik; 9. En starkare global aktör; 10. En union i demokratisk förändring.

Vi medborgare måste nu få veta partiernas syn på alla dessa frågor så att vi får veta vilket parti vi ska rösta på när det gäller EU-valet. Det räcker alltså inte för partierna beskriva EU-politiken i flummiga ordalag som att man ska ”driva EU åt rätt håll” och liknande.

Adepten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel